Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Тютюн - болести и неприятели

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с биологията.
Биофизика, биохимия, молекулрна биология, морфология, цитология, хистология, ембриология, анатомия, физиология, генетика, онтология, геронтология, филогения, таксономия, палеонтология, екология, патология
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 283199
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 332742
Местоположение: Somewhere In Time

Тютюн - болести и неприятели

Мнение от Mozo »

Тема: Химическа борба с болестите и неприятелите по тютюна

Студент: Невин Емин
Специалност: Растителна защита
Фак.№3008
Курс: III 1Б група

І. АГРОТЕХНИКА
Към края на месеца се извършва още една пред посадъчна обработка на площите предназначени за отглеждане на тютюн. Тези обработки се извършват с култиватори за слята обработка с прикачени към тях зъбни брани.
За разсада се полагат обичайните грижи посочени при предния месец.
Болестите нападащи тютюневия разсад са много опасни и могат силно да повредят младите растения, ето защо много е важно да не се допуска появата и разпространението на тези болести по лехите на които се отглежда разсада. Такива болести са Сечене по тютюневия разсад, Див огън по тютюна, Чернилка, Мана по тютюна и др. Срещу тези болести има много регистрирани препарати, които се прилагат с успех при производството на разсада, най-добре при поява на някоя от тези болести да се консултирате със специалист за избора на правилните препарати и лечението на тези болести.
Разсадът може да бъде нападнат от Тютюнев трипс, листни въшки, цикади и др. неприятели, които са преносители на голям брой вирусни и фитоплазмени болести.
При появата на някой от тези неприятели се провежда химична борба за да се спре развитието и намножаването на тези неприятели.

ІІ. РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
Разсадопроизводство
Основни вредители през периода:
Сечене и кореново гниене
Див огън
Мана
Кафяви листни петна (алтернариоза)
Тютюнев трипс
Тютюнева бълка
В зависимост от причините, които ги предизвикват, болестите по тютюна се обособяват в две групи: инфекциозни и неинфекциозни.
1. Неинфекциозни болести – причина за тях са неблагоприятните условия на средата като цяло.По- важни от тях са:
Повреди от нарушен водно-въздушен режим- растенията изостават в развитието си и закържавяват, кореновата система се редуцира, придружено с некротизиране на главния корен. Причина за появяване на такива растения е разсаждането на тютюна в хладно и дъждовно време, на площи със слабопропусклива подпочва или заблатени почви.


Повреди от застудяване- тютюневото растение е чувствително на ниски температури. При застудяване младите растения изменят формата си- врухните листенца се удължават,а по- долустоящите завиват периферията си нагоре.Цветът избелява и се получава хлороза по периферията и между нервите. При затопляне на времето растенията се възстановяват , ако не са загинали.
Повреди от хербициди- Тютюневото растение е много чувствително към всички съединения на феноксиоцетната киселина /2,4 Д; 2 М 4Х и др./ и към триазиновите хербициди /атразин, симазин/. Тези съединения имат системно действие и попаднали върху тютюневото растение, дори и в малки количества, предизвикват деформация или хлоротични петна. Феноксисъединенията предизвикват деформация и удължаване на листата с назъбване на периферията, а триазиновите хербициди предизвикват хлоротични петна.
Повреди от отравяне - предизвикват се от внасяне на големи дози инсектициди в почвата, от замърсени с тежки метали води и др. Растенията изостават в развитието си, вегетационният връх закържавява, листата изостават в развитието си, завиват се около главния нерв.
Повреди от недостиг на микроелементи- при недостиг на магнезий растенията остават слабо развити, кореновата им система- по- кафява, листата са прошарени хлоротично и остават зелени.Заболяването се преодолява като се внесат в почвата малки количества магнезий. Недостигът на калций довежда до образуване на дребни листа на върха с неправилна форма. При недостиг на сяра корените на заболелите растения остават бели, а растенията и малдите листа изостават в развитието си. Недостигът на желязото се проявява с признаци по листата и корените. По корените се наблюдават кафяви петна и гъста мрежа от къси коренови в ласинки, а по листата се проявява с просветъляване между нерватурата. При торене с малки дози железен сулфат признаците изчезват. При борна и манганова недостатъчност растенията понижават жизнеността си. Растежът им се забавя, кореновата система се затормозява, листата започват да се модифицират и изкривяват.

Целият материал:
Прикачени файлове
Тютюн - болести и неприятели.rar
(909.96 KиБ) Свален 17 пъти
Прочетено: 762 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

Върни се в “Биология”