Тютюнопроизводителите все още не са наясно с новите условия за работа


Тютюнопроизводителите все още не са наясно с новите условия за работа
Снимка: БГНЕС

2985

Тютюнопроизводителите страдат от липса на договори. Намаляват регистрираните площи, защото не се представят правни основания за обработваемите площи, което е проблем на сектор "Земеделие" като цяло. Не се изпълняват критериите за влизане в регистъра на тютюнопроизводителите. Тези проблеми на бранша очерта Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите пред БНР.

По думите му вероятно българските производители не са били готови да работят при пазарни условия без намесата на държавата, в директна комуникация с търговците.

Двата регистъра – на търговците, които ежегодно изкупуват тютюна и на производителите, създават предвидимост за сектора и всички сегменти ще работят на светло, регламентирано и законно, отбеляза още Филев. "Браншовата организация настоява за удължаване на срока за вписване в регистъра на производителите, за да се даде шанс на всички тютюнопроизводители, защото много от тях все още не са запознати с новите условия за работа", обясни той и допълни, че невписаните в регистъра ще бъдат третирани като незаконно отглеждащи тютюн земеделски стопани, които ще подлежат на санкция.

Според Филев новите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия въвеждат ясни правила между сегментите в сектор "Тютюн", като крайната цел е не да се работи на парче и като се произведе тютюн, тогава да му се търси пазар, а да има ясна визия за развитието на бранша.

"Много от коректните, лоялни фирми са сключили договори в началото на годината преди обявяването на новите правила, като тези договори са били сключени ангро, с кухи обеми. Тютюнопроизводителите искат договорите да се сключват за обем площ, да има яснота за какво количество произведен тютюн могат да разчитат на пазари", поясни още Цветан Филев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички