Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско сеят тютюн в Гърция за 25-30 евро на ден

снимки: личен архив

Десетки семейства от Гоцеделчевско и тази година се включиха в саденето на тютюн в Гърция, след като първо посяха собствените си ниви.

Промеждутъкът от свободното си време - от сеитбата до окопаването на "зеленото злато", много хора от Неврокопския край използваха, за да си заработят добри пари в южната ни съседка, където почти месец садиха тютюн за по 30-35 евро на ден.

"Надниците в Гърция са си същите като миналата година. Кризата, за която се говори, че има там, почти не се усеща, като изключим, че хората са много притеснени и далеч по-пестеливи от предишни години. Доволни сме, ще отидем там и за брането на тютюна", коментираха сезонни работници в Гърция от Гоцеделчевския регион.

Те бяха категорични, че в Гърция има много работа, стига на човек да му се работи. 

"Гърците ни осигуриха не само добри условия за работа, но и храна. Остава ни дори и свободно време да се насладим на морето. В България ни е по-трудно, защото освен полската работа, на нас лежи и домакинската. Там работим по 8-10 часа, но ни остава и време за почивка и за лични удоволствия. На всичкото отгоре на гръцкото поле не е така тежко, както при нас, в България, защото всичко е механизирано и умората е далеч по-малка", заявиха още завърналите се преди дни от сеитба на тютюн в Гърция работници от Гоцеделчевско.

 

снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

1111114:34 - 08.07.2015
Kato vav trqbva referendum
www10:56 - 23.06.2015
ТАЯ ДЪРЖАВА Е ОСТАВЕНА НА АВТОПИЛОТ
edin chovek21:45 - 22.06.2015
da takae prepitanie e v chyjbina ne v balgariq chovek trqbva da se spasqva sami tiq v narodnoto sabranie si gledat tqxnata izgoda
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK