Електронни цигари и изпарители с истински тютюн? Може – в САЩ

Моделът Pax може да се използва за вдишване на изпарения от марихуана
Обновена: 22 ное 2013 13:55 | 22 ное 2013 13:55, Бойчо Попов
1
Електронни цигари и изпарители с истински тютюн? Може – в САЩ
източник: Reuters

Като много други предприемачи от Силициевата долина, Джеймс Монсийз използва технологията, за да вдъхне живот и разнообразие в иначе скучни и пренаситени сектори. За разлика от колегите си обаче той обича да се нарича "тютюнев" предприемач, което като цяло предизвиква смесени реакции, пише Businessweek.

Монсийз е главен изпълнителен директор на Ploom - млада компания в Сан Франциско, която тръгва от университета в Станфорд. Той произвежда електронни цигари и изпарители. Моделът Pax може да се използва за вдишване на изпарения от марихуана и тютюн, въпреки че Ploom официално отрича тази опция. Изпарителят, който се продава в Австрия, Италия, Южна Корея и хиляди магазини в САЩ, е почти задължителен аксесоар на концертите и музикални фестивали в САЩ. Определен като един от най-добрите продукти на годината от CQ и Fast Company, продуктът неофициално се радва на одобрението на актрисата Алисън Бри от "Момчетата от Мадисън Авеню", рапъра Биг Бой и актьора и рапър Доналд Глоувър.

Ploom набира скорост и с иновативната си електронна цигара modelTwo. Устройството загрява малки количества тютюн, за разлика от повечето електронни цигари, които използват течни комбинации от никотин и синтетични материали. Компанията успява да се справи с протестите от страна на активисти против тютюнопушенето и твърди, че е на печалба, но отказва да разкрие продажбите си или други финансови данни. През 2011 г. миноритарен дял в нея придобива гигантът Japan Tobacco International (JTI), глобалното поделение на Japan Tobacco, което продава марките цигари Camel и Winston.

Продажбите на електронни цигари в САЩ се очаква да се удвоят до 2 млрд. долара тази година, според Wells Fargo Securities. Много електронни цигари са за еднократна употреба и на външен вид наподобяват обикновените цигари.

modelTwo на Ploom, която бе пусната на пазара през юли на цена от 40 долара, прилича повече на химикалка. LED лампичката ѝ е в средната част, като е обградена от бутон за включване и свети по-ярко или по-слабо в зависимост от заряда на литиевойонната батерия. Устройството е в комплект с контейнерчета, които съдържат или чист тютюн или блендове със силно съдържание на тютюн като Orchard, който има вкус на праскови и Rocket с вкус на канела и мента.

По-голямата цилиндрична Pax бе пусната миналата година на цена 250 долара. Изпарителят има подвижен капак, който се отваря към малък контейнер за тютюн или други субстанции.

Правителството на САЩ тепърва започва по-подробно да разглежда електронните цигари като потребителски продукт. Възможно е Федералната администрация по лекарствата да забрани фирмите за електронни цигари да продават в интернет, да рекламират по телевизията или пък да предлагат продукти с вкус на тютюн, за които се смята, че са насочени към деца. От агенцията посочват, че за момента властите нямат информация какво съдържат тези продукти и какви последици за здравето могат да имат.

По закон фирмите, които продават нерегулирани продукти, нямат прави да правят изявления относно влиянието им върху здравето. Според Монсийз обаче "електронните цигари са сериозно подобрение спрямо традиционните тютюневи продукти".

Още подобни любопитни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: електронни цигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Типична Американска работа.На пръв поглед си казваш "ах че якоо"!Обаче като се поровиш по-надълбоко откриваш че всичко е една нагримирана измамна реклама с цел само да ти вземе парите и да те преебе!И така първо тоя така краде патента за това устройство от китаиците-електроната цигара със загряване на истински тютюн под точката на горене е тяхна разработка и би трябвало да го осъдят затова.Второ за незапознатите тютюна е еднакво канцерогенен без значение дали се пуши, нагрява или дъвче.