Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 11:41 - Пурата ,начин на живот или просто страст ...
Автор: djiro Категория: Изкуство   
Прочетен: 5261 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2009 11:48


СЪСТАВ НА ПУРАТА
Пурата, независимо от формата или размера си, се състои от три части: пълнежна (filler), свързваща (binder) и обвивна (wrapper).
Пълнежна част. Тя представлява бленд от различни типове тютюни, селектирани от производителя за постигане на желания аромат на продукта. Пълнежните тютюни са или с дълги листа (long filler), които са използвани по цялата дължина на пурата, или с по-къси листа (short filler).
Long filler се използват за ръчно свиване на пури, а short filler - за машинно произведени. При пушенето пълнежната част предоставя аромата за последните 3/4 части от пурата.
Свързваща част. Това е груб здрав пласт тютюн, опънат плътно около пълнежния тютюн (the bunch), който придава характерната форма на пурата. В зависимост от произхода си той може да добави към нея аромат.

Обвивна част. За това се използва много тънък еластичен тютюн. Той трябва да е привлекателен (с копринена, еднородна повърхност) и да притежава добър аромат, плътност и горяемост. Това е най-скъпият тютюн и при пушене предоставя пълния аромат в първата 1/4 част от пурата.

Има ли разлика между тютюните за цигари и пури?

Да! Само най-добрите тютюни в света се използват за производството на пури. Те не са за цигари или лула, а само и специално за пури. Много страни по света отглеждат тютюн за пури и всеки от тях има свой аромат.

Имат ли различен аромат тютюните с произход от различни страни?

Различните страни произвеждат пури с различна сила. Всеки географски район, където се разсажда тютюн, придава на растението и впоследствие на тютюневия лист, използван при пурите, уникален вкус. По-долу е даден списък, представящ в низходящ ред силата на пурите като обща референция, когато купувачите питат за пури с различна плътност или сила, т. е. меки, средни или силни. Този списък не включва всички страни, производителки на пурени тютюни, а само тези, чиито пури са най-популярни.
Бразилия - силни тютюни с богат препечен аромат, използвани за производство на някои холандски пурети.
Куба - силни, плътни тютюни.
Хондурас/Никарагуа - средно силни и средно плътни, най-близки до кубинските тютюни.
Ямайка - средно меки.
Филипини - меки.
Доминиканска република - меки.
САЩ - много меки.
Важно е да се отбележи, че силите на различните пури са сравними една с друга. С други думи хондураската пура е по-силна в сравнение с доминиканската, но ще бъде по-мека от кубинската. Разбира се, има и изключения.

ВСИЧКИ ПУРИ ЛИ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН?
Не! Има два основни типа пури: сухи и влажни.
Сухи пури. Те се произвеждат обикновено в Европа и са малки по размер. Дълго време са били най-предпочитаният тип в Западна Европа и тяхната популярност в света нараства. Сухите пури се правят основно от светли на цвят тютюни от Суматра или тъмнокафяви бразилски тютюни. Те са сухи на допир (почти хрупкави) и имат богат препечен аромат. Повечето от тях са направени от бленд от няколко тютюневи типа, свити машинно и след това изсушени, за да се осигури уникалният им аромат. Тези пури не трябва да се съхраняват в овлажнителна камера. Произвеждат се в голяма гама от форми - от мини с около 3,5 см дължина и по-тънки от молив до големи пури, дълги около 15 см. Най-популярни са малките пурети (около 7,5 см). Те предлагат аромата на голямата пура, но изискват наполовина по-малко време за консумирането им. Много почитатели на пурите държат в наличност сухи пури, когато консумацията на голямата пура не е възможна.
Влажни пури. Тези пури се наричат влажни, тъй като изискват навлажняване, за да се поддържа свежестта им. Трябва да се отбележи, че пури, опаковани в тръбички или целофан, запазват своята влажност няколко месеца, без да се налага да се навлажняват. Неопакованите пури ще изсъхнат за две-три седмици, ако не се навлажняват. Ключовият елемент за запазване качествата на сухите и на влажните пури е прост: сухите не трябва да се навлажняват, а влажните не трябва да се изсушават.
Влажните пури се разделят на ръчно свити и машинно произведени.
Ръчно свити пури. Това означава, че са направени на ръка. Този тип пури обикновено съдържа плътни тютюневи листа като пълнеж, истински тютюни за свързващата и обвивната си част и са много скъпи.
Машинно произведени пури. Те от своя страна могат да се разделят на три подкатегории: машинно произведени с пълнежна част от дълги листа и с естествен обвивен лист. Те са изцяло направени на машина с дълголистни пълнежни тютюни.
Машинно произведени с пълнежна част от къси листа и с естествен обвивен лист. Пурите са направени изцяло машинно, с пълнежен тютюн с къси листа, с естествен обвивен лист и свързваща част от тютюнево фолио. Тютюневото фолио са тютюневи частици, прах и други, превърнати в течна консистенция, и изтеглено под формата на хартиен лист. Естественият тютюн обикновено има по-добър вкус в сравнение с фолиото, но когато свързващата част от фолио се комбинира с естествен обвивен лист, се получава приемлив метод за производство на доброкачествени и евтини пури.
Машинно произведени с пълнежна част от къси листа и обвивка от тютюнево фолио. Това са пури, направени на машина, с пълнеж от къси листа, свързваща част от фолио и с обвивка от фолио.

Забележка: Има още една категория на пурено производство, наречена машинно надиплени/ръчно свити, или просто машинно надиплени. При използването на този метод пълнежът се покрива със свързващ лист на машина и след това комбинацията пълнеж/свързваща част се обвива с тютюнев лист на ръка.
Технически всяка пура, която е надиплена машинно, може да се нарече ръчно свита пура, тъй като обвивният лист се поставя на ръка. За улеснение ще наричаме машинно надиплените пури - ръчно свити.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ОТДЕЛНИТЕ ТЕРМИНИ ПРИ ПУРИТЕ?
Повечето от мистиката, свързана с пурите, се крие в терминологията, която се използва за означаване на отделните им качества и възприемане от консуматора. Нека да разкрием тази мистика.
Плътност. Това е силата на продуктите, които пушим. Има три широки категории пури: леки, средни и тежки (силни).
Правило: По-дебелата и дълга пура е винаги по-мека.
Забележка: Както дискутирахме по-горе, това правило се отнася към типа тютюн, използван в пурите и района, където е произведена пурата. Например кубинските пури са известни със своята сила. Оттук голямата кубинска пура е по-мека от малката, но по-силна от другите марки малки пури.
Аромат. Някои журналисти прибягват до езика на храните, за да опишат аромата на пурата - например с вкус на кафе, на сметана, на орех, букет от аромати. Специалистите от бранша използват определения като гладък, богат, балансиран, кисел и т. н. За аромата използват думите както при описанието на плътността (плътен, тежък и т.н.). Някои пури имат добавени изкуствени аромати в тютюните си за постигане на специфичен вкус.
Бленд. Това е смеската от тютюни, вложени в пурата. Изборът на бленд дава на пурата нейния характер и както и при производителите на кока-кола рецептата се пази в тайна. Тъй като пурите се правят от тютюн, чиито качества варират всяка година, е много трудно да се поддържа една и съща рецептура. Именно това умение дели производителите на професионалисти и аматьори.
Цветове на обвивния тютюн. Основните цветове са тъмнокафяв, светлокафяв и зелен. Производителите на пури използват испанските наименования:
Маduro - варира от тъмнокафяв до почти черно (черните пури се наричат също Оsсиго).
Claro/Natural - светло или златисто-кафяво. Това е най-популярният цвят днес. Дава средна по сила плътност. Червеникаво-кафявото се нарича Со1огас1о.

Candela - зелено. Аромат на най-мекия обвивен лист. На практика процесът на тоустиране довежда до този цвят.
Форми и размери. Пурите се измерват по дължина в инчове или сантиметри и по „калибър" или „пръстен" (диаметър). Диаметърът се мери в 1/64 от инча. Това означава, че пура с обиколка 64 трябва да е с 1 инч диаметър. Малко вероятно е клиентът да ви помоли за пура 5" дължина и 42 обиколка. Вместо това просто ще поиска една „Согопа". За опростяване са определени имена за класифициране на размерите и формите на пурите. Оттук споменатият размер се нарича „Согопа".
Както писахме по-горе, пурата се състои от три части:
Пълнежната част е основната част на пурата.
Свързващата част държи пълнежа и това се нарича „връзка".
Обвивната част е специално отгледан фин тютюнев лист, който дава представителност на пурата.
Пълнежът се изготвя от различни типове листа, за да се получи приемлив бленд. Той може да бъде от 5 до 30 типа листа. Някои листа се влагат минимално, както готвачът използва черния пипер при готвене.
При пурата тип Хавана, която е основно ръчно свивана, пълнежът се натрошава в специална форма и след това се обвива със свързващия лист.
Съществуват два типа пълнежи за тези пури: дълъг пълнеж и къс пълнеж. Дългият пълнеж се прави с листа, като част от тях излизат извън формата, в която се натъпкват. Те се изрязват и се използват за направата на други пури.



Тагове:   начин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djiro
Категория: Изкуство
Прочетен: 442302
Постинги: 115
Коментари: 82
Гласове: 787
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930