🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Агроминистерството планира 20% по-големи субсидии за тютюн през 2014 г.

Димитър Греков е поискал в бюджет 2014 да бъдат заложени 100 млн. лв за сектора

Субсидиите на тютюнопроизводителите се отпускат за пренасочването им към други дейности. Засетите площи с културата обаче се увеличават.
Субсидиите на тютюнопроизводителите се отпускат за пренасочването им към други дейности. Засетите площи с културата обаче се увеличават.
Субсидиите на тютюнопроизводителите се отпускат за пренасочването им към други дейности. Засетите площи с културата обаче се увеличават.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Субсидиите на тютюнопроизводителите се отпускат за пренасочването им към други дейности. Засетите площи с културата обаче се увеличават.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като правителството обеща с идването си на власт, че ще се бори за удължаване на субсидиите за тютюнопроизводителите, и одобри допълнителни 11.5 млн. лв. за сектора от актуализацията на бюджета, става ясно, че щедростта към тютюневия бранш ще е още по-голяма догодина. От земеделското министерство съобщиха, че са поискали подпомагането на сектора от бюджет 2014 г. да бъде в размер на 100 млн. лв., а не 73 млн. лв., колкото е държавната субсидия  в последните няколко години, макар че подпомагането отдавна трябваше да е преустановено.

Намеренията на ведомството станаха ясни във вторник от отговор на земеделския министър Димитър Греков на въпроси на депутати. Греков съобщи, че е поискано 20% увеличение на субсидиите за тютюнопроизводство в бюджет 2014 г.  Засега не е ясно каква е обосновката за по-голямото финансиране, но за такова настояваха от сектора с мотив, че засетите площи са се увеличили.

Епизод пореден

България трябваше още през 2010 г. да приключи със субсидирането на тютюнопроизводството, но досега е искала продължаване на схемата очевидно с политически мотиви. Финансирането се осигурява изцяло от националния бюджет. Средствата се дават с презумпцията, че ще се ползват за пренасочване на производителите към други отрасли, но според признанието на предходния земеделски министър Мирослав Найденов това всъщност не се случва.

Напротив - именно с мотив, че площите с тютюн са нараснали и средствата не достигат, тютюнопроизводителите поискаха още пари и земеделското министерство се съгласи сумата за 2013 г. да бъде увеличена с още над 11.5 млн. лв. Така в края на годината стопаните от този сектор ще получат 84.5 млн. лв. Според плана на агроминистерството парите трябва да бъдат преведени на производителите през декември.

Ново удължаване

Тютюнопроизводителите се надяваха през 2014 г., когато започва новият програмен период в ЕС, да бъдат осигурени европейски субсидии за сектора. Европейски депутати бяха внесли предложение да отпадне списъкът с допустими култури за субсидиране в ЕС, което би позволило да се осигурят пари и за този отрасъл, но идеята в крайна сметка бе отхвърлена. Най-вероятно обаче в новия програмен период ще има възможност за изплащането на национални субсидии за сектора, като земеделският министър Димитър Греков дори вече обеща на фермерите, че се бори да получават финансирането до 2020 г.

 

Започна изплащането на субсидиите за животновъдство

Фонд "Земеделие" започна изплащането на авансова част от субсидиите за животновъдите, съобщиха от агроминистерството. За 2013 г. секторът трябва да получи 100 млн. лв. субсидии, които ще бъдат изплащани на части между средата на октомври и януари 2014 г. В момента е преведена първата сума от 30 млн. лв. Очаква се в следващите дни да бъдат преведени и средствата до 48 млн. лв. От изявление на земеделският министър Димитър Греков в Добрич стана ясно, че през декември ще бъдат платени още 41 млн. лв. от сумата по схемите за специфично подпомагане на млекопроизводителите. Останалите пари ще бъдат преведени на стопаните през януари, става ясно от изявлението на Греков.

Обещанието животновъдите да получат част от субсидиите си по-рано бе дадено през лятото, като преди дни от сектора поискаха всичките средства да бъдат платени през октомври, за да се закупят фуражи за зимния сезон. Стопаните искат още увеличаване на средствата, които се изплащат изцяло от националния бюджет.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ham avatar :-|
    ham
    • - 1
    • + 5

    Справка:Национални доплащания овощарство 2013-59лв на хектар.Тия кретени с бюджетни средства купуват гласове...ОСТАВКА!

    Нередност?
  • 2
    stoner_boner avatar :-@
    Damyan Ganchev
    • - 1
    • + 1

    правителството е подменено с некви уроди, брак от северна корея или беларус - ОСТАВКА!!!

    Нередност?
Нов коментар